Healthcare Organization Human Resuorce Management

Search for term:

Zdravotnický tým
Definition:

Koordinovaná skupina zdravotníků, včetně lékařů, zdravotních sester, správců (manažerů), dietologů, lékárníků, terapeutů, lékařů a dalších, kterí spolupracují na procesu péče o pacienta.

Zdroje informácií
Definition:

V biolekárskej informatike: počítačové systémy, vyvinuté tak aby zbierali, spracovávali a šírili zdravotnícke informácie.

Žiadaná (vhodná) funkcia
Definition:

Zobecnená funkcia vhodnosti, ktorá je kombináciou sady ukazovateľov kvality, založených na základe požadovaných hodnôt ich kritérií.

Získávání (sběr) informací (IR)
Definition:

Metody, které účinně a efektivně vyhledávají a získávají data, a to zejména text, z velmi rozsáhlé sbírky nebo databází. Je také vědou a praktickou dovedností v identifikaci a efektivním využívání záznamů uložených v různých médiích.

Ziskovost
Definition:

Ziskovost (rentabilita) vyjadřuje poměr ziskové veličiny k jiným provozním veličinám, které se podílely na vzniku tohoto zisku. Tak např. rentabilita tržeb měří podíl zisku před odečtením daně z příjmů a úroků (EBIT) na tržbách a udává, kolik „vydělala“ každá peněžní jednotka tržeb:
Rentabilita tržeb = (zisk před daní z příjmů a úroky /tržby) * 100%


Životné udalosti
Definition:

Potenciálne stresory, ktoré sa vyskytujú v prostredí a ktoré sa zisťujú pomocou pozorovania, zoznamov so zaznačovaním položiek a interview.

Životní styl
Definition:

Vědomá transformace různých forem a aspektů života a životního prostředí do harmonicky, esteticky a eticky působícího celku. Představuje relativně stabilní formu materiální a intelektuální činnosti a životního prostředí, kterou člověk vytváří i přetváří. V užším slova smyslu je životní styl dán: stravovacími návyky, způsobem vyrovnávání se s náročnou životní situací, vztahy s životním a pracovním prostředím, zaměřením aktivit ve volném čase s vyústěním do pocitové i reálné (skutečné) pohody a zdraví.

Životní události
Definition:

Potenciální stresory, které se vyskytuje v životním prostředí a zjišťují se pomocí pozorování, dotazníků a rozhovorů.

Životný štýl
Definition:

Vedomé stvárnenie rôznych foriem a stránok života a životného prostredia v harmonicky, esteticky a eticky pôsobiaci celok. Predstavuje určitú relatívne stabilnú podobu materiálnej a duševnej činnosti a prostredia, ktorú človek vytvára a pretvára. V užšom obsahovom chápaní je saturovaný podobou výživových návykov, spôsobom zvládania náročných životných situácii, vzťahom k životnému a pracovnému prostrediu, formálnym a obsahovým zameraním voľnočasových aktivít s vyústením do pocitovej a reálnej pohody a zdravia.

 

 

Zkoumaná populace
Definition:

Skupina subjektů -obvykle podmnožina klinicky relevantní kohorty- ve které jsou sledovány a měřeny experimentální výsledky (např. provedení diagnostického testu).

Změna chování sebeusměrňováním (seberegulace, sebekontrola, sebeovládání)
Definition:

Tato strategie změny chování může byt označována také jako seberegulace, sebekontrola nebo sebeovládání. Lidé jsou vyučováni zásadám a metodám efektivní modifikace svého chování. Klíčové metody jsou sebemonitorování, stanovení cílů a priorit, podnětová kontrola, sebeposilování a procvičování správného chování.

Zmena správania sebausmerňovaním
Definition:

Táto stratégia zmeny sa tiež označuje ako sebaovládanie, sebaregulácia alebo sebakontrola. Ľudia sa učia zásadám a metódam modifikácie správania so zámerom, aby sami mohli účinne zmeniť svoje správanie. Kľúčovými metódami sú tu sebamonitorovanie, stanovenie cieľa, podnetová kontrola, sebaposilňovanie a precvičovanie správania.

Značkovací jazyk
Definition:

Dokument–špecifikujúci jazyk, ktorý identifikuje a označuje jednotlivé komponenty obsahu dokumentu.

Značkování (označení)
Definition:

Označování distinktívních (rozlišujících) sémantických oblastí obsahu dokumentu.

Značkovanie
Definition:

Označovanie odlišných sémantických oblastí obsahu niektorého dokumentu.

Znalost
Definition:

Vztahy, fakta, hypotézy, heuristiky a modely odvozené formální nebo neformální analýzou (nebo výkladem - interpretací) informací (na podkladě dat).

Znalostní systém (Znalostně podložený systém)
Definition:

Program, který symbolicky zakódovává do znalostní báze, fakta, heuristiky a modely odvozené odborníky v oboru a využívá tyto znalosti k poskytování problémové analýzy nebo informace, kterou by poskytl odborník za předpokladu,že mu byl stejný problém (úloha k řešení) předložen. Často označovaný také jako expertní systém.

Zobrazovací informatika
Definition:

Podmnožina oboru biomedicínské informatiky zabývající se společnými otázkami, které vznikají ve všech obrazových modalitách, vztahujících se k pořízení snímků v nebo převádění na digitální podobu a analýzy, manipulace a používání těchto obrazů, které v digitální podobě existují.

Zobrazovacia informatika
Definition:

Jeden z odborov biolekárskej informatiky, zaoberajúci sa bežnými problémami ktoré sa spájajú so všetkými modalitami zobrazovania a ktoré súvisia so získavaním obrázkov v alebo s ich konverziou do digitálnej podoby, ako aj s analyzovaním, manipuláciou a využívaním takýchto obrázkov ak sú už raz prevedené do digitálnej formy.

Zobrazovanie magnetickou rezonanciou (MRI)
Definition:

Modalita, ktorá produkuje obrazy prostredníctvom vyhodnocovania rozličnej odozvy jadier atómov v ľudskom tele keď je pacient vložený do intenzívneho magnetického poľa a rozrušovaný ortogonálnymi vysokofrekvenčnými impulzmi.

Displaying results 21 to 40 out of 43

< Previous Page 1 Page 2 Page 3 Next >

Valid XHTML 1.0 Transitional
Blind Friendly Web